De flesta av oss ser kanske cykeln främst som ett transportmedel. Faktum är dock att en damcykel kan vara så mycket mer – den kan dels användas till äventyr men även som ett verktyg för social frigörelse.
Mångsysslaren Tessa Hulls har cyklar runt hela planeten på sin damcykel. Hon har avverkat cirka 2 250 mil av asfalterad väg såväl samt tuffare terräng i cirka 19 kilometer i timmen. På egen hand cyklade hon från södra Kalifornien till Maine, och hon har även cyklat genom hela Alaska, Kuba, Mexiko och Ghana.
De flesta personer som hon har mött under resans gång har visat sig vara väldigt trevliga och generösa. Varje dag har Tessa dock stött på samma fördom: “En kvinna kan inte resa ensam.” Detta ledde till att hon började göra efterforskningar och upptäckte okända äventyrare från 1900-talet. Det visade sig att liknande äventyr som det hon har upplevt från sadeln på sin damcykel har kvinnor varit med om i 150 års tid.
Damcykel synonym med social frigörelse
I USA blev man som galnas i cyklarna under 1890-talet då de första stabila cyklarna började tillverkas. En cykel var då billigare att köpa en än hest, och eftersom bilen inte hade uppfunnits vid denna tid såg man cyklingen som framtidens transportsätt.
Detta var dock inte den enda anledningen till att amerikanerna tog till sig cykeln; den gjorde det även möjligt för kvinnor att lämna bostaden oövervakade. Cykelns intåg i landet sammanföll med kvinnorörelsen, vilket ledde till att kvinnor nu för första gången tilläts socialisera i grupp. Kvinnor kom även att cykla omkring för att sprida kvinnorörelsens budskap.
Till de kända kvinnor som starkt förknippas med sin damcykel hör Annie Kopchovsky, den första kvinnan att cykla runt jorden. Cykeln har dock även använts av politiska skäl samt för att på olika sätt arbeta för kvinnors rättigheter.
Så nästa gång du funderar på att införskaffa en damcykel, kan du betrakta din cykel inte bara som en investering i din hälsa och ett smidigt transportmedel – den kan även utgöra en symbol för frihet, social frigörelse och kvinnors kamp för lika rättigheter.