Att tänka på när man köper pimpelspö

Att pimpla är en utmärkt aktivitet att syssla med på vinterhalvåret när isen är tillräckligt tjock. För att få den bästa upplevelsen finns det dock ett par saker att tänka på när man ska köpa spö. En förutsättning för att välja rätt spö är att veta ungefär vilken slags fångst man är ute efter. När man vet det bör man sedan ha följande saker i åtanke:

Välj rätt topp

Olika spön har olika toppar som är olika populära beroende på vilken fisk man vill fånga. Ska du fånga röding eller regnbåge till exempel, är en dualtopp ett bra alternativ att välja. Ett annat alternativ är en så kallad plasttopp som funkar bra till det mesta pimpelfisket. Letar man efter tunga fiskar kan man istället välja en topp av glasfiber, som är både elastiskt och hållbart.

Välj rätt handtag

Att välja rätt handtag är i princip helt beroende av personlig smak. Det finns som regel tre alternativ att välja mellan: Kork, foam, eller plast. Sitter man länge kan foam vara skönt som är ett väldigt mjukt material. För den som precis börjat med pimpelfiske bör dock plast eller kork fungera minst lika bra. Materialet på handtaget är alltså mer en smakfråga än en praktisk fråga, så välj helt enkelt det du tycker är snyggast eller skönast.

Spolen

Till de flesta pimpelspön följer oftast rullen med i spöt och är alltså inte separat. Men ska man fånga de riktigt stora och tunga fiskarna behöver man ett pimpelspö med en haspel- eller multirulle. Ska man endast fånga lättare fiskar behöver man dock inte tänka på det då de flesta spön kommer med en rulle som räcker för det.

Handla från en kvalitetsbutik

När du vet vilket typ av spö som passar dig rekommenderar vi att du inhandlar dina delar från en kvalitetsbutik av fiskeutrustning.  Du hittar utmärkta spö och fiskeutrustning på outdoorexperten.se och med ett varierande utbud för alla nivåer.