Hur mycket kostar elcyklar?

Hur mycket kostar elcyklar?

Bra elcyklar är inte billiga, inte ens i jämförelse med bra cyklar utan elassistans. Du kan få en väldigt grundläggande elcykel för omkring 5 000 kronor, men riktigt bra elcyklar med lätta ramar, batterier med hög kapacitet och smart elektronik kostar ofta mer än 20 000 kronor. En vettig elcykel har ofta en prislapp från omkring 10 000 kronor.

För många är detta naturligtvis en hel del pengar. Men det är viktigt att sätta priserna på elcyklar i perspektiv till vad du får för pengarna. Under loppet av ett år spenderar du sannolikt lika mycket pengar på att åka med kommunaltrafiken som det kostar att köpa en elcykel. Även om du räknar in kostnader för underhåll och reservdelar under två års tid kan det plötsligt bli logiskt att börja titta även på lite dyrare elcyklar.

Det som är viktigt att tänka på när man jämför olika elcyklar är att budgetcyklarna sällan är de kap de kan framstå som. Om du köper en riktigt billig elcykel finns det en risk att du inte kommer kunna få tag i reservdelar till den när den går sönder. Billiga elcyklar håller dessutom en dålig kvalitet överlag. Det betyder att du kan tvingas spendera en hel del pengar om dess mekaniska eller elektriska komponenter inte fungerar som den ska.

Elcyklar billiga i drift

Elcyklar är betydligt billigare i drift än bensin- och dieseldrivna fordon. Den el du använder för att ladda din elcykel är i princip gratis. Förr eller senare behöver du byta ut batteriet, och det är förmodligen den största kostnaden du i långa loppet kommer göra som ägare av en elcykel. Ett batteri kostar ungefär 2 000 till 7 000 kronor. Att serva eller reparera bilen kostar å andra sidan ungefär lika mycket, om inte mer.

Genom att ta hand om ditt batteri kan du spara en hel del pengar på sikt. Litiumjonbatterier är den typ av batterier som ofta används för att driva elcyklar, och dessa bör inte förvaras varken urladdade eller fulladdade. Om du vill att ditt batteri ska hålla i flera år bör du därför hantera det varsamt.