Så väljer du rätt cykelsadel

Det kan vara svårt att hitta rätt sadel eftersom det finns flera olika alternativ att välja mellan på marknaden. Det finns också goda skäl till det stora utbudet, nämligen att vissa sadlar passa vissa cyklister. För att tillgodose behovet av sadlar för alla cyklister behöver tillverkarna således tillhandahålla ett brett urval av cykelsadlar.

Det kan framstå som en utmaning att hitta den rätta sadeln, men det är definitivt värt att du anstränger dig lite extra och hitta den sadel som passar just dig. Ju mer bekväm du är i sadeln, desto längre tid och snabbare kommer du kunna cykla. Tyvärr är det väldigt subjektivt att påstå vad som kännetecknar en bekväm sadel. Om du frågar en handfull cyklister vilken sadel som är den mest bekväma kommer du troligtvis få fem vitt skilda svar.

Det är egentligen inte konstigt. När du sitter på en cykel vilar hela din vikt på sittbenen. Dessa sitter lite olika på olika cyklister. Det är dessutom så att din cykel och din åkstil kan göra att du upplever ett tryck på andra delar av kroppen än andra cyklister.

Testa dig fram till rätt cykelsadel

Att välja rätt sadel är en process som kan kräva att du testar flera olika sadlar innan du slutligen väljer en favorit. För att slippa köpa en hel drös med sadlar kan det vara värt att fundera över hur din nuvarande sadel skulle kunna förbättras. Att välja en ny sadel är nämligen ganska enkelt om du kommer fram till att din nuvarande sadel är bekväm men bara sliten eller lite för tung. Ofta finns samma sadelform tillgänglig i flera olika prissegment, material och viktklasser. Att uppgradera till en liknande sadel är därför ganska enkelt.

Om din gamla sadel är obekväm är det en större utmaning att hitta en ny sadel som är mer bekväm. Du behöver då försöka pinpointa vad som gör sadeln obekväm. Om du upplever att du ständigt behöver justera din sittställning kanske du borde testa en sadel med en annan lutning som kan hålla dig på plats? Det kan också vara så att sadeln är för bred och skaver mot dina ben eller att sadeln är för hård och smal.